Mjere sigurnosti

Plin je dobar sluga ali loš i nepredvidiv gospodar, stoga vodite brigu da vam dobro služi i posvetite mu nužnu pažnju.

Kod pojave iznenadnog mirisa, prije, tijekom ili poslije korištenja plinskog trošila, navodimo kako treba postupiti da bi se zaštitili od nezgoda:

Smireno i bez panike

  • ništa ne paliti; ni šibice, ni upaljače, ni cigarete, ne uključivati rasvjetu, ne dirati utičnice ni prekidače, ne koristiti telefone ni mobitele!
  • otvoriti prozore i vrata!
  • zatvorite glavni ventil (zapor) ispred plinomjera!
  • upozorite ostale stanare kucanjem a ne električnim zvoncem!
  • obavijestiti mjerodavne službe, policiju – tel: 192, distributera plina tel: 098/ 2782-202 ili centar za obavještavanje – tel: 112, ali tek kada ste izvan kuće ili stana!

Napomena: Prirodni plin u našem distributivnom sustavu je odoriran te kao takav ima jak, karakterističan i neugodan miris.

Obveze korisnika plina

Glavni plinski ventil na objektu kao i plinomjer uvijek moraju biti dostupni za distributera plina.

Cijela plinska instalacija u objektu od plinomjera do mjesta korištenja plina je vlasništvo korisnika plina, te je dužnost vlasnika voditi brigu o istoj.

Promjene – preinake na plinskim instalacijama ne smiju se vršiti bez prethodne suglasnosti distributera a može ih vršiti samo ovlaštena osoba.

Ako se žele izvesti preinake u objektu kao što su prenamjena, pregradnja prostora, ugradnja plastične, aluminijske ili druge stolarije sa boljim brtvljenjem, ugradnja kuhinjske nape ili prisilne ventilacije nužno je za isto zatražiti mišljenje distributera i područnog dimnjačara.

Za vrijeme dužeg izbivanja iz objekta obavezno zatvorite glavni plinski ventil.